27 marca 2020

Us┼éugi ­čŚô (cennik)

Fundacja Aktywni My zrzesza wyspecjalizowany zesp├│┼é opiekunek i wolontariuszy ┼Ťwiadcz─ůcych us┼éugi opieku┼äcze i piel─Ögnacyjne dla os├│b chorych, niepe┼énosprawnych oraz senior├│w. Profesjonalna dzia┼éalno┼Ť─ç w tym zakresie prowadzona jest od pocz─ůtku 2019 i w ka┼╝dym miesi─ůcu jest poszerzana o kolejne ┼Ťwiadczenia.

Us┼éugi opieku┼äcze to jedna z form pomocy udzielanej w ramach systemu wsparcia socjalnego. Mog─ů z niej skorzysta─ç osoby z niepe┼énosprawno┼Ťciami, a tak┼╝e osoby chore kr├│tkoterminowo albo przewlekle, osoby starsze i osoby samotne, je┼Ťli potrzebuj─ů na co dzie┼ä pomocy innych os├│b, a nie mog─ů jej uzyska─ç od os├│b, kt├│re wsp├│lnie z ni─ů mieszkaj─ů (np. r├│wnie chory wsp├│┼éma┼é┼╝onek lub partner) i innych cz┼éonk├│w rodziny, tzw. wst─Öpnych i zst─Öpnych, czyli dzieci, wnuk├│w, si├│str, braci, dalszej rodziny.

Us┼éugi opieku┼äcze obejmuj─ů bie┼╝─ůce porz─ůdki wraz z myciem okien raz na trzy miesi─ůce, bie┼╝─ůce zakupy (w tym realizacja recept), wsparcia w sprawach urz─Ödowo-lekarskich (w tym, w razie potrzeby towarzyszenie u lekarza), pomoc w toalecie cia┼éa oraz w przygotowywaniu posi┼ék├│w.

Us┼éugi opieku┼äcze to us┼éugi dostosowane do szczeg├│lnych potrzeb wynikaj─ůcych z typu schorzenia lub niepe┼énosprawno┼Ťci. Takie us┼éugi nie mog─ů by─ç ┼Ťwiadczone przez zwyk┼éych opiekun├│w, ale osoby ze specjalistycznym przygotowaniem zawodowym, np. piel─Ögniark─Ö, psychologa, pedagoga, logoped─Ö, pracownika socjalnego, terapeut─Ö zaj─Öciowego, asystenta osoby niepe┼énosprawnej, rehabilitanta.

O wsparcie w postaci specjalistycznych us┼éug opieku┼äczych mog─ů ubiega─ç si─Ö osoby z niepe┼énosprawno┼Ťciami, niesamodzielne, niezaradne z powodu r├│┼╝nych zaburze┼ä (innych ni┼╝ psychiczne) oraz osoby samotne. Warunkiem uzyskania takiej pomocy jest fakt, ┼╝e osoby te wymagaj─ů indywidualnego wsparcia, poniewa┼╝ w wyniku pog┼é─Öbiaj─ůcej si─Ö choroby nie s─ů w stanie zaspokoi─ç swoich podstawowych potrzeb ┼╝yciowych.

Us┼éugi piel─Ögnacyjne obejmuj─ů swoim zakresem pakiet us┼éug opieku┼äczych wraz us┼éugami dodatkowymi takimi jak: toaleta cia┼éa (w tym zmiana pampersa i profilaktyka odle┼╝yn), przygotowanie i pomoc w spo┼╝ywaniu posi┼ék├│w, pilnowanie za┼╝ywania lekarstw, pomiar ci┼Ťnienia t─Ötniczego i pomiar cukru we krwi.

Ceny szczeg├│lnych us┼éug nie wymienionych w cenniku s─ů rozpatrywane indywidualnie.